Asi ste už čo-to počuli o tom, že nie všetky steaky sú rovnaké. Stupeň prepečenia môže výrazne ovplyvniť chuť a textúru samotného labužníckeho pokrmu. Koľko typov steakov v konečnom dôsledku existuje?

 

5 druhov prípravy

Každý z vás už určite počul o tom, že existuje niekoľko typov steakov podľa prepečenosti mäsa. Aj keď zo všetkých strán počúvame len o troch druhoch steaku (rare, medium a well done), v skutočnosti ich existuje až päť! Niekto preferuje poriadne prepečený plátok mäsa a iný zase klasickú krvavú chuť takmer surového steaku.

 

Rare

Toto je steak pre pravého mäsožravca! Ak teda chcete mäso takmer surové, no napriek tomu aspoň minimálne varené, mali by ste voliť typ rare steaku. Ide o 2,5 cm steak, ktorý by mal byť teplý v strede, zvonka zľahka spálený, po stranách opečený a v strede jasne červený. Mäso by malo byť mäkké na dotyk, podobne ako surové mäso, ale opečené na povrchu.

 

Medium Rare

Medium Rare je presne odporúčaná úroveň prepečenosti pre dobrý steak. Mal by byť teplý v strede s ružovou farbou a nádychom červenej. Boky by mali byť dobre opečené, horné a spodné karamelizované až tmavohnedé s kvalitnými „grilovacími čiarkami“. Tento steak má pevný povrch, no pri stlačení povrchu by sa mal čo najrýchlejšie vrátiť znova do pôvodnej veľkosti.

 

Medium

Grilujete pre veľkú skupinu ľudí? Táto úroveň prepečenia je pre to ako stvorená! Medium je najčastejšou alternatívou pre výber steaku. Ide o hrubý pruh svetloružovej, resp. hnedej, cez stred. Po stranách by mala byť bohatá hnedá farba a horná a dolná časť spálená tmavšie (ale nie čierna). Tento steak by mal mať nejakú pružnosť v strede, ale byť pevný na dotyk.

 

Medium Well

To je steak pre tých, čo netúžia po výraznej (surovej) farbe v mäse. Stredne dobre prepečený by mal mať náznak ružovej v úplnom strede steaku. Povrch by mal byť tmavohnedý s dobrým zuhoľnatením na vrchu a spodku. Je veľmi tuhý, ale stále bude mať v strede trochu surovosti.

 

Well

Väčšina ľudí vám povie, že toto je steak pre ľudí, ktorí nemajú radi steak. Tajomstvom je robiť ho pomaly a na nízkom plameni. Je to jediný spôsob, ako zabrániť spáleniu a zároveň ho plne variť cez stred. Tento steak by nemal byť horený zvonku. Mal by byť prepečený do takej miery, aby v ňom nebol ani najslabší náznak ružovej uprostred. Well done by mal byť na dotyk pevný.

 

Nestihli ste si prečítať, prečo je pizza z kvásku zdravá? A aký je rozdiel medzi pizzou z kvásku a klasickou pizzou? Tieto, ale aj mnohé iné zaujímavosti sa dočítate na našom blogu!