Blog

Kvásková vs. klasická pizza: Chutia rovnako?

Talianská kuchyňaZaujímavosti
Kvásková vs. klasická pizza: Chutia rovnako?

Počuli ste už o tom, že trendom roka 2019 v kulinárskom svete je kvások? A teda aj náhrada zaužívaného cesta z droždia práve touto prírodnou formou kvasníc? Presne ako to bolo kedysi úplne bežné. My sme sa však tento spôsob výroby cesta rozhodli aplikovať aj na výrobu najobľúbenejšieho talianskeho jedla. Prečo sme ale siahli po tomto unikátnom kváskovom variante?

Tajomstvo ukryté v kvásku

Zdravotné výhody kvásku sa týkajú najmä jeho samotnej výroby. Tajomstvo kvásku tkvie práve v tom, z akých produktov je vyrobený. Čo tvorí základ zdravého kvásku? Je zmesou organickej múky, vody a prirodzene vyskytujúcich sa baktérií a kvasiniek. Kúzlo sa skrýva v jeho tzv. „kvasení v čase“, kedy prirodzené kvasinky neutralizujú kyselinu fytovú v zmesi.

 

Nekonečný prameň zdravia

Ste alergickí alebo trpíte intoleranciou na lepok? Dobrou správou je, že lahodnú kváskovú pizzu si môžete vychutnať aj napriek vašej neznášanlivosti. Kyselina fytová totiž inhibuje enzýmy potrebné na rozklad proteínov a škrobov. Kvásková pizza tak nespôsobí žiadne nežiaduce reakcie na lepok. Vy si odteraz smelo môžete vychutnať aj vaše obľúbené talianske jedlo!

Active rye sourdough in a glass jar for homemade bread.

Benefity kváskovej pizze

Keďže kyselina fytová prispieva k rozkladu zložitej štruktúry lepku, nezaťažuje náš žalúdok. Kvásková pizza vďaka svojmu nízkemu glykemickému indexu zabezpečuje skorší nástup pocitu nasýtenia a dlhšiu dobu pocitu sýtosti. Takýmto spôsobom nespôsobuje ani pálenie záhy. Zároveň zlepšuje stav alergií, ekzémov, ale aj posilňuje obranyschopnosť organizmu.

Nezameniteľná chuť

Aký je ale rozdiel medzi normálnou a kváskovou pizzou? Odpoveď je jednoduchá. Takmer žiaden! Napriek tomu, si zachováva charakteristickú príchuť. Na kváskovej pizzi je ale najlepšie to, že sa nemusíte starať o nevoľnosť alebo poruchy trávenia spôsobené tradičnou kôrou pizze. V našej talianskej reštaurácii nechávame cesto po pridaní kvásku 48 hodín pomaly kysnúť pri izbovej teplote. Takto dosiahneme jeho jedinečnú konzistenciu, chuť a vôňu.

Ak sa teda nabudúce budete rozhodovať, akú reštauráciu alebo pizzeriu zvoliť, nezabúdajte na našu oveľa ľahšie stráviteľnú, nadýchanú a chrumkavú pizzu. A okúste nenapodobiteľnú chuť našej LeTorri Pizze!