Ste milovníkom talianskej kuchyne? V tom prípade by ste určite mali poznať týchto osem kulinárskych tajomstiev. Pretože s nimi bude vaša paradajková polievka, špagety či dusené mäso, konečne, chutiť ako to pravé talianske!
Pri varení cestovín pridajte do vriacej vody veľa soli
Určite viete, že solenie vody je dôležitým krokom pri varení akýchkoľvek cestovín. Avšak, viete, koľko soli by do vody mali pridávať? Ideálne bude ak do 0,8 l vody pridáte jednu polievkovú lyžicu soli. Mohlo by sa vám zdať, že je tento pomer až príliš „soli prospešný“, no voda by mala zaručene chutiť ako pravá morská.
Nebojte sa používať konzervované paradajky
Ani ostrieľaní talianski kuchári nedajú dopustiť na konzervované paradajky. Takýmto spôsobom si nechávajú potrebné zásoby paradajok pre prípad, že by potrebovali pripraviť extra dávku jednoduchých receptov, ako „Pasta puttanesca“ alebo domácu paradajkovú polievku.
Použite svoju špagetovú naberačku na meranie perfektnej dávky špagiet
Tajomstvo ideálnej dávky špagiet spočíva v tak jednoduchom vynáleze, akým je cestovinová naberačka. Myslíte si, že sa vo vašej domácnosti nenachádza? Omyl! Pravdepodobne ste si len nikdy neuvedomili, že ju máte vo vašej kuchyni. Ide o naberačku so stredovým otvorom, ktorá slúži ako šikovná „odmerka“ ideálnej porcie špagiet.
Zmrazte si parmezánové kôry
Aj keď ste už narezali posledný kúsok lahodného parmezánu, uložte si jeho kôru tak, že ju necháte v mrazničke. Môžete ju totižto použiť na ochutenie polievok a duseného mäsa. Koniec koncov, čo môže byť v rámci talianskej kuchyne lepšie ako chuť delikátneho syra a paradajkovej šťavy?!
Víno nie je len na pitie
Talianski kuchári veľmi dobre vedia, že výber správneho vína nie je dôležitý len pri pití, ale tiež pri varení. Špagety varené na červenom víne s cesnakom a bielou vínnou omáčkou alebo paradajková omáčka s červeným vínom sú nekonečné spôsoby naplnenia vašich kulinárskych túžob. A to, aj pri pohári kvalitného vína.
Neriaďte sa časom varenia napísanom na obale cestovín
Varenie cestovín „al dente“ znamená varenie pod odporúčaným časom tak, aby neboli pripravované cestoviny úplne mäkké. Je to nezameniteľný krok pre kuchárov talianskej kuchyne a tajomstvo ideálneho varu a prípravy cestovín.
Berte vyvarenú vodu z cestovín ako ingredienciu
Ak ste pred pridaním cestovín vriacu vodu adekvátne osolili, zostávajúca voda, ktorá zostáva po uvalení cestovín, je slaná a škrobová. Preto je ideálnou voľbou na zahusťovanie a dochucovanie jedál. Keď pripravujeme klasické cestoviny so syrom a korením, cestovinová voda je nevyhnutným krokom pre hodvábnu a krémovú konzistenciu omáčky.
Nešetrite kvalitným olivovým olejom
Olivový olej je snáď najdôležitejšou zložkou v talianskej kuchyni a malo by sa s ňou zaobchádzať ako s dominantnou ingredienciou. Investujte do vysoko kvalitnej a chutnej odrody a použite veľkorysú dávku olivového oleja na dokončenie jedál.