Blog

4 dôvody, prečo by ste mali jesť viac paradajok!

Talianská kuchyňaZaujímavosti
4 dôvody, prečo by ste mali jesť viac paradajok!

Existuje niekoľko zaujímavých faktov a dôvodov, prečo by ste mali konzumovať paradajky na dennej báze. Majú totiž niekoľko blahodarných účinkov pre vaše zdravie. Navyše, sú mimoriadne všestranné na použitie a prípravu najrozličnejších jedál!

 

Fungujú ako prevencia proti rakovine

Exituje niekoľko štúdií, ktoré poukazujú na vysokú hladinu prírodného antioxidantu lykopénu v rajčinách. Táto látka spomaľuje rast nádorových buniek a má množstvo pozitívnych účinkov na náš organizmus. Je vedecký dokázané, že paradajky znižujú riziko vzniku rakoviny prostaty, hrubého čreva i žalúdka.

Paradajky sú zdravé pre náš organizmus

Rajčiny sú bohaté na rozličné vitamíny a minerály.  Obsahujú vitamíny A, B a K, vápnik a draslík, ktoré efektívne znižujú cholesterol aj krvný tlak. Zahrnutím rajčín do pravidelnej a vyváženej stravy môžete účinne predchádzať mnohým zdravotným problémom. Paradajky totiž eliminujú riziko kardiovaskulárnych ochorení, redukujú vznik obličkových kameňovposilňujú kosti.

 

Prirodzená krása a zdravie

Ako sme už vyššie spomenuli, rajčiny sú silným antioxidantom. Ich výťažok sa používa aj pri výrobe kozmetických prípravkov, najmä masiek určených pre pokožkuvlasy. Navyše, vitamín A zlepšuje zrak a pôsobí ako prevencia voči slepote.

 

Paradajky pre fajčiarov

Paradajky sú bohaté na široké spektrum vitamínov a podporných látok. Medzi tie, ktoré sme ale doposiaľ nespomenuli patrí aj kyselina kumarovákyselina chlórogénna. Tieto dve kyseliny chránia vaše telo pred karcinogénmi produkovanými cigaretovým dymom. S rajčinami síce neprestanete fajčiť, no znížite mieru poškodenia vášho organizmu spôsobenú fajčením.

  

Náš tip na paradajkové MENU

 

Predjedlo

V našej bohatej ponuke pokrmov môžete nájsť niekoľko predjedál s paradajkami. Ba dokonca, vyskladať i celé pre Talianov typické viacchodové menu. Klasický a veľmi jednoduchý tanier Mozzarella di Bufala, plátky pravej sviečkovice Carpaccio de Manzo, restované tigrie krevety s paradajkami Gamaberi con Pomodori či jednoduchý opečený chlieb Bruschetta.

 

 

Polievka

Varené paradajky produkujú ešte viac lykopénu, preto vám odporúčame konzumovať paradajkovú polievku aspoň raz týždenne. V rámci nášho menu podávame tradičnú toskánsku paradajkovú polievku s rozmarínovou focacciou  Zuppa di Pomodoro.

 

 

Hlavné jedlo

Ako hlavný chod si môžete vybrať zo širokej ponuky našich paradajkových jedál. Ak máte chuť na pizzu, ochutnajte našu kváskovú Le Torri Pizzu so sušenými paradajkami naloženými v akostnom olivovom oleji. Pre milovníkov pasty máme k dispozícii Pappardelle alla Norma s paradajkami, pečeným baklažánom, bazalkou a ricottou. Ani tí, ktorým chutí rizoto u nás neostanú hladní! Naše Risotto con Salsiccia e Asiago z lúpaných paradajok zasýti každého.

 

A k šálke lahodnej talianskej kávy si nezabudnite objednať aj malú sladkosť v podobe klasického tiramisu. Dokonalé spojenie chutí pravého mascarpone, piškót savoiardi, silného espressalikéru Disaronno nakŕmi aj chuťové poháriky ozajstného maškrtníka!

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *