Blog

Viete, čo zahŕňa tradičné talianske menu?

Talianská kuchyňaZaujímavosti
Viete, čo zahŕňa tradičné talianske menu?

Jedlo je v talianskej kultúre považované nielen za kulinársky zážitok, ale aj za čas strávený s rodinou a priateľmi. Aj preto predstavuje tradičný taliansky obed či večeru niekoľkochodové menu. Navyše, počas významných sviatkov, akými sú napr. Vianoce, môžu tieto jedlá trvať aj niekoľko hodín!

Aperitivo

Už ako samotný názov napovedá, ide o prípitok podporujúci chuť do jedla. Väčšinou ide o ľahký bublinkový nápoj so základom z vína (Prosecco alebo miešaný nápoj Spritz) likéry (najčastejšie Campari či Amaro) alebo miešané drinky v podobe dnes mimoriadne obľúbeného Aperolu a klasického Martini.

 

Antipasto

Doslovný preklad tohto slova je „pred jedlo“ a môže sa podávať v studenej i teplej forme. Predjedlá najčastejšie skladajú zo syra, šunky, plátkov klobásy, marinovanej zeleniny alebo rýb a, samozrejme, všadeprítomného chleba.

 

 

Primo

Prvý chod, zvyčajne, pozostáva z teplého jedla. Najčastejšou voľbou tejto časti obeda alebo večere sú cestoviny, rizoto, gnocchi alebo lahodná polievka.

 

Secondo

Hlavným jedlom talianskej kuchyne je tzv. druhý chod, secondo. Ako sa hovorí, predstavivosti sa medze nekladú! Preto ide najčastejšie o ryby alebo akýkoľvek druh mäsa so zemiakmi. Najpoužívanejšími druhmi mäsa sú teľacie, bravčové alebo kuracie. Chute a zvyky sa však v závislosti od daného regiónu menia. Zatiaľ čo na severe krajiny gurmáni pripravujú už spomínané mäsové pokrmy, juh je charakteristický inklinovaním k čerstvým rybám.

 

 

Contorno

Tento taliansky výraz slúži na označenie prílohy. Taliani k svojmu hlavnému jedlu, zväčša, volia ľahký čerstvý šalát alebo varenú zeleninu. Možno aj preto si zachovávajú svoju štíhlu líniu.

 

Formaggio e fruta

Taliani sú ozajstní gurmáni! O tom niet najmenších pochýb. Ich gurmánska pompéznosť sa prejavuje aj v príprave a množstve sladkých pochutín. Prvý dezert tvorí „syr a ovocie“. Avšak, miestne syry sú aj dôležitou súčasťou každého antipasti a contorna.

 

Dolce

Po sladkom ovocí a syre nasleduje malý dezert. Ten, poväčšine, tvoria sladké koláče (napr. tiramisu), sušienky alebo aj zmrzlina. Všetko závisí len od toho, na čo máte práve chuť!

 

 

Caffè

Taliansko je vychýrené aj svojou vášňou ku káve. Preto si po každom jedle nezabudnú vychutnať šálku tohto lahodného nápoja.

 

Digestivo

Po takejto zdĺhavej a výdatnej večeri je potrebné dopomôcť tráveniu. Taliani na podporu trávenia využívajú po stáročia overené likéry ako grappa, amaro, limoncello, sambuca alebo coffee killer ammazzacaffè.

 

Vyskúšajte lahodnú taliansku večeru priamo v pohodlí našej LeTorri Pizza Pasta a vychutnajte si tak malé Toskánsko priamo u vás doma, v Bratislave!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.