Keby ste sa akéhokoľvek cudzinca opýtali na typické ingrediencie a jedlá talianskej kuchyne, pravdepodobne by každý odpovedal pizza, pasta, mleté mäso, syr či bazalka. Talianska kulinárska história je však oveľa bohatšia. V rámci jednotlivých regiónov, klimatických podmienok i topografie sa kuchyňa veľmi výrazne mení. Aké sú teda špecifiká jednotlivých geografických častí Talianska?
Severné Taliansko
Klíma tejto časti Talianska je podobná tej našej. Je tam pomerne teplo počas leta, no v zime vie počasie prekvapiť poriadne nízkymi teplotami. Typické jedlá tejto pomerne hornatej časti krajiny odrážajú bohatstvo produkcie mliečnych potravín. Špecialitami tohto regiónu sú hľuzovky s vajíčkami, rizoto varené v lahodnom vývare, krémová polenta s množstvom masla, klasická fazuľová polievka zvaná paste e fagioli a bollito misto, teda zmes hovädzieho a teľacieho mäsa s celou sliepkou naloženými niekoľko hodín v aromatickom zeleninovom vývare.
Centrálne Taliansko
Podnebie strednej časti Talianska sa začína výrazne otepľovať a prechádza až do subtropického pásma. Presne podľa toho sa mení aj charakter špecialít ponúkaných v reštauráciách.
V každej kuchyni profesionálneho kuchára by určite nemali chýbať jedinečné ovocné olivové oleje z Toskánska a Umbrie, pomocou ktorých pripravujú lahodné jedlá. Typickými špecialitami sú grilovaný hovädzí T-bone steak podávaný s olivovým olejom, korením a citrónom, biele fazuľky s cesnakom, ručne vyrábané cestoviny, parmská šunka a proscuitto a lazane bolognese.
Južné Taliansko
Teplomer južnej časti Talianska dosahuje už stredomorské teploty. Kuchyňa sa vyznačuje pikantnými a intenzívne korenenými jedlami. Medzi klasické jedlá patrí šalát z morských plodov alebo insalata di mare, pizza a rôzne pizzové omáčky, cestoviny s červenými omáčkami z čerstvých rajčín, bazalka alebo mozzarella ochutená bylinkami a pestom.
Talianske ostrovy
Najväčšou inšpiráciou kuchyne talianskych ostrovov Sicília, Sardínia či Elba je práve šíre more obmývajúce brehy týchto ostrovov. Unikátna cestovina s chobotnicami, kalamármi, sardinkami a silným sicílskym cesnakom a paradajkovou omáčkou či teľacie kotlety s rozmarínom a cesnakom sú najväčšími špecialitami talianskych ostrovov.
Always bread
Jednotlivé regióny Talianska zdieľajú svoju lásku a vášeň k pečivu, hlavne k lahodnému chlebu. Ten Taliani podávajú s takmer každým jedlom. Samozrejme, okrem cestovín. Chlieb sa zvyčajne konzumuje bez masla a často sa používa na vyčistenie všetkých chutných omáčok v miske.
V LeTorri si môžete vybrať nielen so širokej ponuky pr(a)vej talianskej pizze a cestovín, ale aj šalátov, rizota, polievok či sladkých dezertov. Prezrite si naśu kompletnú ponuku jedál z Á la carte a denného menu.