Vedeli ste, že Taliani v reštauráciách k jedlu donedávna ani len neponúkali vodu, ale víno? Čašníci si ale zvykli na požiadavky turistov a v najrušnejších oblastiach Talianska v súčasnosti k jedlu ponúkajú aj vodu. Avšak, v tradičných talianskych reštauráciách k vášmu jedlu dostanete prednostne akostné víno. Ktoré druhy vína sa však hodia ku konkrétnemu jedlu?

 

Pizza

K najobľúbenejšiemu a najznámejšiemu talianskemu jedlu pizzi sa chuťovo hodí široké spektrum kvalitných vín. Najlepšou voľbou k Pizzi Margherite je biele víno Pinot Gris a lahodnú chuť sladkej Pizze Hawai zvýrazni muštová odroda vína Riesling Rýnsky. Vegetariáni si najlepšie pochutia na pizzi s bielym Chardonnay a milovníci mäsa by si mali k Barbecue Pizzi objednať Pinot Noir. A ako je na tom americká Pepperoni? Tá je najchutnejšia s červeným Sangiovese. A fanúšici tradičnej slovenskej Gazdovskej Pizze s klobásou a cibuľou by si mali vybrať na chuť bohatý Cabernet!

Pasta

Ste milovníkom špagiet? Vyskúšajte do nich pridať víno Barbera! Vaša omáčka tak bude ešte bohatšia na červenú farbu, korenie a kyslosť tak veľmi charakteristické pre klasickú taliansku omáčku. Presne tento druh vína je svojou chuťou a vôňou vhodný aj pre ďalší z klasických talianskych pokrmov, a síce mäsové guľky. Mimochodom, vedeli ste, že Taliani mäsové guľky s veľkou obľubou podávajú aj k špagetám? Ak tieto jedlá neulahodia vášmu jazýčku, dajte si radšej talianske lasagne a dochuťte si ich živým kyslým vínom Carignan. V prípade, že na obed podávate Penne alebo iné cestoviny s Ricottou, najlepšou voľbou pre vás bude opäť klasika v podobe francúzskeho vína Chardonnay.

Steak

Milujete pastu, ale snažíte sa obmedziť sacharidy? Vyskúšajte lahodný steak! Najlepšou prílohou k steaku je nielen pohár červeného vína, ale aj vínna omáčka. Kontrastná tmavá farba Malbecu či Cabernetu Sauvignon dodá vášmu steaku unikátnu sladko-kyslú chuť plnú vône malín s jasným zábleskom čiernych ríbezlí. A môžete si byť na 100 % istí, že s touto kulinárskou kombináciou vás čaká dokonalý kulinársky zážitok!

Rizoto

Sauvignon Blanc je jedinečným vínom, ktoré sa úplne presne hodí k obľúbenému rizotu. Sauvignon Blanc je svieže, kyslé víno, ktoré obsahuje množstvo čerstvých bylín. Aké rizoto sa k tomuto vínu hodí najviac? Ideálnymi ingredienciami by mali byť špargľa, hrášok a Talianmi obľúbená ricotta. Navyše, Sauvignon Blanc sa hodí aj k tradičnému talianskemu syru z kravského mlieka Fontina.

 

Ktoré vína vám odporúčame?

Biele vína
Pinot Gris s prívlastkom neskorý zber od Mrva a Stanko
Pálava – výber z hrozna-polosuché od Pavelka & Syn
Montes SAUVIGNON BLANC od Viňa Montes

Červené vína
Dunaj – výber z hrozna od Mrva a Stanko
ROSSO DI VERONESE CAMPOFIORIN od Agricola Masi
CHIANTI Classico od Castello di Querceto