Jedny z najchutnejších a najkvalitnejších syrov na svete sú nepochybne tie talianske. Preto nie je žiadnym prekvapením, že sa pre svoje kvality využívajú na výrobu mnohých tradičných talianskych receptov. Aby sme vám v našich jedlách poskytli len tie najakostnejšie talianske syry, v LeTorri vždy kupujeme len tie s označením DOP, teda syry s ochranným označením krajiny pôvodu. Pretože Parmigiano zo zahraničia nechutí rovnako dobre ako Parmigiano z Talianska. Ktoré z talianskych značiek syrov sú teda tie najlepšie?

 

Parmigiano

Kvalita tohto po slovensky parmezánu sa každým ďalším rokom zrenia zlepšuje. Taliani sú týmto sviežim syrom z kravského mlieka doslova nadšení. Po štandardnej 12-mesačnej inšpekcii dostane DOP pečať len tá najlepšia odroda parmezánu. Tento syr, úplne logicky, patrí do rodiny Grana, teda tvrdý syr. Jeho výrobcovia majú v porovnaní s inými druhmi syra väčšiu kontrolu nad stravou kráv. Aj preto je Parmigiano Reggiano „jemnejším“ a drahším syrom.

Mozzarella

Viete, v čom spočíva tajomstvo mäkkého mliečneho syra mozzarelly? No predsa v procese zvlákňovania a rezania, ktorý sa využíva pri jeho výrobe. Zo slova mozzare, v preklade rezať, pochádza i jeho názov. Medzi najobľúbenejšie typy mozzarelly patrí tá z byvolieho mlieka, a to pre jej krémovú textúru. Avšak, tento syr sa najčastejšie vyrába z kravského mlieka. Bez ohľadu na typ mozzarelly, všetky autentické verzie pre vás budú určite vynikajúce!

Mascarpone

Tento hustý syr z Lombardie pozostáva iba z dvoch ingrediencií – smotany a kyseliny citrónovej. Tieto dve zložky prispievajú k jeho šľahačkovej textúre a jemnej, zväčša iba doplnkovej, chuti. Avšak, jeho využitie je naozaj širokospektrálne, pretože sa dá využiť v slaných i sladkých pokrmoch. Čiže od chutného rizota po neodolateľné tiramisu. Ba dokonca, viete ho podávať aj ako malý snack s jahodami!

Ricotta

Asi najuniverzálnejší taliansky syr ricotta sa môže vyrábať z ovčieho, kozieho, byvolieho alebo aj kravského mlieka. Táto jemná a zrnitá textúra je vhodná dokonca aj pre tých, ktorí majú alergiu na mlieko. Nájdete ju v zákuskoch ako sú connoli alebo slané cestovinové jedlá s údenou ricotou.

Gorgonzola

Ostrý kravský syr spoznáte podľa jeho modrozelených žíl a krémovej textúry. Existujú však dva základné typy Gorgonzoly. Sladkú Gorgonzola dulce a o niečo pikantnejšiu, resp. prenikavejšiu Gorgonzola piccante. Výrazná chuť tohto obľúbeného talianskeho syra získava pochádza z baktérií pridaných počas výrobného procesu. Samozrejme, čo-to mu pridávajú i dokonalé podmienky v ideálnej vlhkosti a chlade urýchľujúce proces starnutia. Preto je tento syr s prenikavou vôňou len pre ozajstných labužníkov.

Zoznam TOP talianskych syrov je, samozrejme, omnoho dlhší. Medzi tie najobľúbenejšie patria aj druhy syrov ako Fontina, Pecorino, Provolone či Taleggio. Je jedno, ktorý z nich ochutnáte, pretože všetky sú bezpochyby viac ako lahodné!