Kvások

Prečo pizza z kvásku?

Prečo pizza z kvásku? Lievito madre, po slovensky kvások, sú vlastne prírodné kvasnice (alebo v reči pekárov “divoké kvasnice”) vyrobené len z múky a vody. Je to živý organizmus niekoľkých miliónov baktérií asi štyridsiatich rôznych druhov, ktoré sú prítomné v zrne obilia, ktoré “spinkajú” v múke a čakajú na prebudenie. Keď sa múka zaleje vodou, dodá sa baktériám hydratácia a prebudia sa k životu. Vypestovanie živého kvásku trvá približne 14 dní, potom už len kvások “dokrmujeme” vodou a múkou a takto si udržiavame množstvo prírodných kvasníc v objeme, aby sme dokázali pripraviť našu jedinečnú Le Torri pizzu.

Klasické droždie v ceste vyvoláva proces tzv. alkoholového kvasenia, ktoré je oveľa rýchlejšie a cesto nemá dostatok času na “vyzretie” a v konečnom dôsledku naše telo nadmerne zaťažuje pri trávení. Použitím kvásku spúšťame proces tzv. mliečneho kvasenia. Je to súbor zložitých chemických reakcií (hydrolýza škrobov a hydrolýza proteínov), ktoré majú za následok rozloženie lepku a iných ťažko rozložiteľných látok na aminokyseliny, ktoré dokáže naše telo ľahko stráviť. Cesto po pridaní kvásku nechávame 48 hodín pomaly kysnúť pri izbovej teplote, aby získalo jedinečnú konzistenciu, chuť a vôňu. Výsledkom tohoto procesu je oveľa lahšie stráviteľná, nadýchaná a chrumkavá pizza. Jedinečná a skvelá kvásková Le Torri pizza.