Hľuzovka je jedným z najdrahších a najvyhľadávanejších gurmánskych jedál na svete.

V LeTorri Vám túto vysoko cenenú pochúťku prinášame. Hľuzovka je vyhľadávaná pre svoju jedinečnú a intenzívnu chuť, ktorá sa často popisuje ako zemitá, pižmová a orechová. Silná aróma podzemnej huby sa nedá zameniť so žiadnou inou. Aj preto patrí medzi najdrahšie prísady svetovej gastronómie!

Čo sú to hľuzovky a odkiaľ pochádzajú?

Hľuzovky sú typom húb, ktoré rastú pod zemou, zvyčajne v úzkom spojení s koreňmi stromov. Bežne sa vyskytujú v Európe, najmä v krajinách ako Taliansko, Francúzsko a Španielsko, ale možno ich nájsť aj v častiach Ázie, Afriky a Severnej Ameriky. Existuje niekoľko druhov hľuzoviek, no najcennejšie a najdrahšie sú čierne a biele hľuzovky. Vo voľnej prírode je veľmi zložité nájsť hľuzovky, preto lovci hľuzoviek používajú na ich lokalizáciu špeciálne vycvičených psov alebo ošípané.

Čierne hľuzovky majú čierny povrch a pevnú, hustú dužinu s bielym mramorovaním. Zvyčajne sa vyskytujú v zime, medzi novembrom a marcom, a zbierajú sa najmä vo Francúzsku, Taliansku a Španielsku. Biele hľuzovky majú bledožltý povrch a jemnejšiu dužinu krémovej farby. Zvyčajne sa vyskytujú na jeseň, medzi septembrom a decembrom, a zbierajú sa predovšetkým v Taliansku.

Aké sú výhody hľuzoviek?

Hľuzovky sú vysoko cenené pre svoju jedinečnú a intenzívnu chuť, no majú aj niekoľko potenciálnych zdravotných výhod. Majú nízky obsah kalórií a vysoký obsah vlákniny, čo z nich robí dobrú voľbu na reguláciu hmotnosti a zdravie tráviaceho traktu. Sú tiež dobrým zdrojom vitamínu C, železa a draslíka a obsahujú antioxidanty, ktoré môžu pomôcť chrániť pred oxidačným stresom a zápalom.

Niektoré štúdie naznačujú, že hľuzovky môžu mať potenciálne zdravotné prínosy pri rôznych ochoreniach vrátane kardiovaskulárnych ochorení, rakoviny a Alzheimerovej choroby.

Okrem zdravotných výhod sú hľuzovky v kulinárskom svete vysoko cenené aj pre ich jedinečnú chuť a vôňu. Používajú sa v rôznych jedlách, od cestovinových jedál až po zložité, gurmánske kreácie. V našej ponuke nájdete SPAGHETTI CACIO E PEPE (Spaghetti s krémovou omáčkou zo syra Pecorino a čierneho korenia, dokončené priamo pred Vami pri stole v kotúči syra Pecorino Romano), kde si môžete ako prílohu nakombinovať čerstvú nakrájanú hľuzovku, ktorú Vám nastrúhame na čerstvo pri stole – priamo do taniera.

Či už ste gurmán, ktorý chce vyskúšať niečo nové, alebo nadšenec zdravia, ktorý hľadá ingredienciu bohatú na živiny, hľuzovky určite stoja za vyskúšanie. Pozrite si video s prípravou Spaghetti Cacio E Pepe u nás v LeTorri tu: https://www.youtube.com/shorts/ZTjw1FoMdSI