Rôzne tvary, textúry, chute i zloženie. Čo sa týka obľúbených talianskych cestovín, súčasný kulinársky trh je naozaj pestrý. Práve rozmanitosť je aj dôvodom, prečo si jednotlivé druhy cestovín vyžadujú rozdielny spôsob prípravy. Tenké a dlhé cestoviny potrebujú na varenie iba niekoľko minút. Stlačené majú zase tvrdšiu štruktúru. Preto si vyžadujú viac času na adekvátne varenie. Poznáte však dokonalý recept, ako pripraviť vaše obľúbené cestoviny?

Postup pri príprave cestovín

Univerzálny čas a spôsob na varenie všetkých cestovín, samozrejme, neexistuje. Avšak, môže vám pomôcť niekoľko základných zásad, ktoré by ste pri varení cestovín mali dodržiavať. Aby vaša obľúbená talianska pochúťka bola dokonalá, postu je nasledovný:

#1 Do veľkej nádoby, hrnca či veľkého woku si nalejte dostatok vody na varenie cestovín. Voda by mala siahať až po najvrchnejšiu cestovinu. Ak jej budete mať málo, cestoviny sa buď vysušia, alebo majú tendenciu lepiť sa.

#2 Už pri druhom kroku správnej prípravy cestovín zvykne väčšina z nás robiť chybu. Pridávate do vody na varenie cestovín soľ a olivový olej? Mali by ste vedieť, že tieto ingrediencie sa do vody majú pridať až keď voda začne vrieť.

talianske cestoviny v miske na stole#3 Cestoviny by sa mali vo vode síce variť, no na stiahnutom plameni. To znamená, že v hrnci by aj naďalej mali byť malé bubliny. Prečo? Agresívny plameň môže zničiť dokonalú štruktúru jemnejších cestovín, napríklad raviol alebo tortellín.

#4 ako postupovať ďalej? Cestoviny by ste zároveň nemali variť v úplne zakrytej nádobe, pretože voda môže aj pri chvíľkovej nepozornosti pretiecť. No a vy si namiesto cestovín vytvoríte len zbytočnú prácu navyše. Ako si teda poradíte s týmto problémom? Každý dobrý kuchár vie, že vynikajúcim riešením je nechať drevenú lyžicu medzi hrncom a pokrievkou!

#5 Cestoviny nikdy nevkladajte do vody, ktorá ešte nevrie! V opačnom prípade sa z vašich cestovín stane akurát tak jeden veľký zlepenec.

#6 Ani varenie dvoch rôznych druhov cestovín nie je akurát dobrý nápad. Iba ak sú si podobné, a to veľkosťou a tvarom. Rozdielne druhy si totiž vyžadujú rôznu dĺžku varenia.

talianska cestovina s parmeznom a bazalkou na tanieri

#7 Ako otestujte, či sú cestoviny už hotové? Vezmite ich medzi prsty a rozlomte na polovicu. Biela čiara v strede cestovín znamená, že potrebujú ešte trochu času na varenie. V prípade, že tam táto čiara nie je, vaše cestoviny sú pripravené na podávanie.

#8 Precedené cestoviny opláchnite ľadovou vodou. Nakoniec ich dochuťte niekoľkými kvapkami olivového oleja. Dôvod je opäť prostý – predídete ich zlepeniu.

#9 Cestoviny ihneď po precedení dochuťte omáčkou podľa vlastného gusta.

TIP šéfkuchára

Tie pravé talianske by sa mali variť „al dente“. Mali by byť dovarené a polotvrdé, no v žiadnom prípade prevarené s úplne mäkkou a lepivou konzistenciou.