Keby sme kategorizovali rôzne textúry a tvary cestovín, skončili by sme na vyčerpávajúcom zozname s viac ako 600 druhmi pasty. Avšak, poznáte aspoň niekoľko základných druhov, ktoré bežne využívate vo vašej kuchyni?

Spaghetti

Najpopulárnejším druhom talianskej pasty na Slovensku sú, s najväčšou pravdepodobnosťou, obyčajné špagety. Avšak, vedeli ste, že existuje niekoľko druhov tejto dlhej cestoviny? Napríklad hrubšia verzia s dierou vo vnútri v podobe makarónov, plochá verzia tenších špagiet fettuccine alebo hrubších pappardelle. Čas varenia týchto cestovín tak v závislosti od ich hrúbky varíruje.

Penne

Valcovité cestoviny penne sú mierne tvrdé a trvá o niečo dlhšie, kým sa primerane uvaria. Avšak, vynikajúco sa hodia k robustným a smotanovým omáčkam so zeleninou. Keďže počas prípravy sa omáčka dostáva aj do vnútra cestovín, je skutočne potešením ich jesť. Tento druh pasty sa v rámci tvrdosti väčšinou pripravuje al dente, čiže mierne nedovarené.

Farfalle

Tento tvar cestovín pripomína motýlika, ktorý je v strednej časti mierne stlačený. Keďže farfalle majú pomerne široký povrch, je vhodné ich pripravovať a servírovať s bohatou paradajkovou alebo smotanovou omáčkou. Takéto hutné salsy skutočne dobre priliehajú k ich povrchu a vytvárajú lahodné hlavné jedlo. Farfalle by sme mali variť vo vriacej vode asi 10 – 12 minút.

Fusilli

Toto je pravdepodobne jeden z najrozšírenejších tvarov cestovín. Fusilli svojím tvarom veľmi nápadne pripomínajú obyčajnú skrutku. Ako sa táto deliciózna pasta vyrába? Balením tenkých prúžkov cestovín okolo dlhých špajdlí a ich krájaním na viac kusov. Tento druh cestovín potrebuje variť trochu dlhšie, preto ho nechajte vo vode približne 13-14 minút.

Gnocchi

Máte radi tradičné domáce bryndzové halušky? Potom budete mať zaručene radi aj gnocchi! Tieto malé a mäkké knedlíčky sú tradične vyrobené zo zemiakov, vajec a múky. Ide o mimoriadne výdatné cestoviny, ktoré sa ideálne podávajú s bohatými omáčkami, ba dokonca, sú vhodné aj na pečenie. Odhadnúť čas varenia gnocchov je jednoduchý. Uvarené cestoviny vždy vyplávajú na hladinu hrnca s vodou.

Mušle & Ravioli

Nakoniec tu máme cestoviny, ktoré môžete naplniť niekoľkými druhmi talianskych syrov, tepelne spracovanej zeleniny alebo čímkoľvek, čo máte práve po ruke. Keďže ich tvar a textúra sú podobné našim plneným pirohom, ich čas varenia je približne rovnaký.

 

Napísať komentár