Pizza je bezpochyby najpopulárnejším fast foodovým jedlom na svete a v dôsledku rozličnosti svetových kultúr a rôznych regiónov sa i obloha tejto obľúbenej lahôdky výrazne odlišuje. Samozrejme, všetko závisí od dostupných prísad a chutí miestnych obyvateľov. Nahliadnite s nami do tajov prípravy tejto tradičnej talianskej pochúťky!

 

India

Táto ázijská krajina je svetoznáma svojou záľubou v najrôznejších druhoch korenín a bylín. Preto už asi vôbec nikoho neprekvapí, že obľúbenou oblohou indickej pizze je nakladaný zázvor, mletý barančekpaneer, určitá forma tvarohu.

Palestína

V Palestíne je zase väčšina pizze pokrytá borovicovými orechmi, koreninami a škoricou zmiešanou v olivovom oleji. Skutočne netradičná kombinácia surovín! Nemyslíte?
 

Austrália

Aj malé dieťa vie že klokany, emu či krokodíly sú typicky žijúce zvieratá v Austrálii. Asi málo z nás by ale tipovalo, že práve takéto zvieratá budú obľúbenou pochúťkou miestnych na ich
talianskej pizze.
 

Brazília

Dominantnou farbou tejto krajiny je zelená farba. Možno aj preto si ju Brazílčania na svoju pizzu. A to v podobe zeleného hrášku.
 

Japonsko

Máte chuť na čínske rezance? V Japonsku by vám ich spolu s kapustou, bravčovým mäsom a kalamármi naservírovali rovno na vašu pizzu!
 

Francúzsko

Stretli ste sa už niekedy so smotanovou pizzou? Francúzi si totižto mimoriadne pochutia na Pizza flambée, alebo na pizze so slaninou, cibuľou a čerstvou smotanou.
 

Pakistan

V tejto juhoázijskom štáte si jeho obyvatelia život pravidelne okorenia poriadnou dávkou najrôznejších bylín a koreňov. Preto sa nie je čomu čudovať, ak povieme, že najvyhľadávanejšou pochúťkou Pakistancov na talianskom jedle je práve korenie kari.
 

Kostarika

kokosový orech na pizze môže znieť ako veľmi čudný nápad. V Kostarike je táto kombinácia v rámci dopytu ingrediencií na pizzu najpredávanejšia. A bezprostredne po nej, mimoriadne chutné krevety.

 

Anglicko

Angličania našli nový spôsob, ako ukryť do pizze svoje zdravé raňajky. Raňajková pizza je preplnená paradajkami, zemiakmi, hubami, klobásou, slaninou, pečenými fazuľkami a syrom so volskými okami. Uspokojivé jedlo na začiatok dňa, čo poviete?

 

 

Švédsko, Dánsko, Fínsko

Vo Švédsku je veľmi zaujímavá kombinácia Pizza Africana. Jej obloha je vskutku netradičná, pretože ju tvoria arašidy, banány, kuracie mäso, ananás a veľa kari korenia. Dánsko je krajiny s dlhoročnou tradíciou v chove koní. Napriek tomu je ich obľúbenou ingredienciou na tradičnom talianskom pokrme konské mäso.
Reštaurácia vo Fínsku vymenovala svoju slávnu pizzu “Pizza Berlusconi” po bývalom talianskom premiérovi Silviovi Berlusconim. Jej topping tvorí údené sobie mäso, údené huby a červená cibuľa.

Island

Podobne ako to bolo v prípade Švédska, aj na Islande je netradičnou, no o to viac zaujímavou sladká kombinácia ingrediencií na pizzu. A síce ananásbanán.

 

Ale čo Slovenko?

Tradičnou pochúťkou všetkých Slovákov je obľúbená bryndza. Pirohy alebo halušky s touto potravinou ste už určite jedli. Skúsili ste už však bryndzovú pizzu?

 

Zaujímavosť na záver

V New Yorku sa nachádza bar názvom NoLita, ktorý podáva pomerne drahú kaviárovú pizzu. Zaujímavý nie je len výber nezvyčajnej ingrediencie na pizzu, ale aj jeho sovietska tematika.